Niet alleen maandelijkse bijeenkomsten en foto safarie's! Ook projecten gaan wij als groep niet uit de weg. We hebben sinds onze start in 2015 een aantal mooie uitdagingen gehad. Nog, net na onze oprichting, geen enkele ervaring maar een expositie werd al heel snel snel gerealiseerd. Een fotoboek gerealiseerd met weinig middelen en gedrukt in een kleine oplage, geheel uitverkocht, maar een succes. Er is 1 exemplaar in te zien in het bezoekerscentrum 'de Veenweiden'. Een 2e expositie wederom in bezoekerscentrum 'de Veenweiden' en toen kwam corona. Daarna relatief stil maar we pakken onze passie weer op.

Natuur in beweging

In het Bezoekerscentrum De Veenweiden is van zaterdag 8 april (paaszaterdag) tot en met woensdag 31 mei de fototentoonstelling ‘Natuur in beweging’ te zien. Het betreft werk van de Fotowerkgroep  ‘Natuurkiekers “  van IVN, afdeling Alphen aan den Rijn. Centraal daarin staat het recent tot Prinses Irenebos omgedoopte natuurgebied dat vlak achter het bezoekerscentrum ligt.

Een jaar lang hebben de Natuurkiekers op verzoek van de gemeente Alphen de groei en bloei in en rondom het Klimaatbos, het Bijenbos en het Voedselbos met hun camera’s vastgelegd. De foto’s zijn in de toekomst te bekijken via de QR-codes op de paaltjes in het gebied. Op deze expositie is daarvan een selectie te zien.

Cruciale rol

De fleurige tentoonstelling geeft een beeld van de seizoenen, de cruciale rol die vlinders, bijen en vogels in de voedselketen spelen en de gevaren van ongewenste klimaatverandering.

Het Prinses Irenebos, onderdeel van het Zegerslootgebied, ligt op de plek waar vroeger een ruige weide lag en Galloways graasden. Dit kwam de biodiversiteit niet ten goede. De runderen zijn verhuisd en er is een enorme variëteit aan bomen en struiken aangeplant, zowel inheems als soorten van elders. Dit maakt het tot een aantrekkelijk leerpark, waar je kunt kennismaken met nieuwe, vaak eetbare soorten.

Het Bezoekerscentrum is geopend op zondag-, woensdag- en zaterdagmiddag in de zomerperiode van 14.00 – 17.00 uur, echter op 1e Paasdag en 1e Pinksterdag  gesloten. 

Groen Lichtspel KA CG 440In Zegersloot noord is door de gemeente Alphen aan den Rijn het "Irenebos" gerealiseerd. Dit bos was een geschenk aan de 80 jaar, in 2020, wordende prinses Irene. De aanplant is gedaan met een educatief doel met 3 onderwerpen. Deze zijn klimaat, bijen en voedsel. Om het educatieve doel voor wandelaars op een relatief eenvoudige wijze beschikbaar te maken zijn er bordjes met QR code's geplaatst. Om de informatie een meer educative waarde te geven wordt de informatie uitgebreid met foto materiaal. En deze fotos worden gemaakt door de natuurkiekers en wel 4 seizoenen lang. Een leuk project wat met een 3tal natuurkiekers wordt uitgevoerd.

Het jaar 2017 stond voor de Natuurkiekers in het teken van een fotoboek. Een fotoboek gemaakt door 2 leden 'Ellen van den Adel en Jordan Blaauw' met fotomateriaal aangeleverd door de natuurkiekers. De natuurkiekers hebben foto's gemaakt in een aantal gebieden binnen de grenzen van het land van Wijk en Wouden. Dit gebied loopt van de noordzijde van Alphen aan den Rijn westwaards naar Leiderdorp waar het afbuigd naar het zuidwesten tot aan Leidschendam/Voorburg om vandaaruit oostwaarts via Zoetermeer terug te gaan naar Alphen aan den Rijn. Om kwalitatief betere foto's aan te leveren zijn er tevens een 2tal workshops gevolgd.  Ruim 10 fotosafaries en evenzoveel maanden verder was de database met ruim 300 foto's gevuld.

Reden voor de makers om hiermee aan de slag te gaan en er een mooi boek van te gaan maken. Maandagavond 15 januari presenterden zijn het resultaat en wij, alle natuurkiekers, zijn zeer blij met het resultaat.

In de diashow word een indruk gegeven hoe het fotoboek er uitziet. Binnenkort wordt de prijs en een mogelijkheid voor aankoop bekend gemaakt.

View the embedded image gallery online at:
https://www.natuurkiekers.nl/projecten#sigProId8da22f99bc